Premier na razie wstrzymuje się z ogłoszeniem zmiany, którą rynek uważa za przesądzoną: Magdalena Gaj ma zastąpić żelazną damę polskiej telekomunikacji Annę Streżyńską na stanowisku prezesa UKE. Niepewność związana z osobą regulatora zaczyna już ciążyć branży – czytamy w dzisiejszym Pulsie Biznesu. Na razie jednak zmian w tej materii nie będzie, bo uruchomiłoby to skomplikowaną procedurę zmiany na tym stanowisku.

Wygląda na to, że  Donald Tusk obecnie jedynie sonduje jak zmiana na stanowisku mogłaby wpłynąć na wizerunek całego rządu, od maja 2011r. Anna Streżyńska pełni obowiązku prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej mimo, że upłynęła jej kadencja.  Teraz procedura wyboru nowego prezesa UKE jest skomplikowana i trwa wiele tygodni. Anna Streżyńska uważana jest przez wielu obserwatorów jako ‚żelazna dama’ rynku telekomunikacyjnego – walcząc o niższe ceny i większą dostępność różnych usług telekomunikacyjnych. Oczekiwania względem ew. następcy będą więc bardzo wygórowane.

Obecna Prezes UKE jest urzędnikiem, który od kilku lat ma najlepsze notowania wśród wszystkich urzędników państwowych.

Podziel się na:
  • PDF